Delen

Mentorschap: een onmisbare schakel in de zorg

Als zorgprofessional komt u dagelijks in aanraking met kwetsbare cliënten die niet altijd zelfstandig beslissingen kunnen nemen over hun zorg en welzijn. Denk aan mensen met dementie, een verstandelijke beperking of een psychiatrische aandoening. Wanneer zij geen netwerk hebben dat hen hierbij kan ondersteunen, kan dit leiden tot complexe en soms schrijnende situaties. In deze blog leggen we uit hoe mentorschap hierin een oplossing kan bieden.

 

De uitdaging: wie neemt de beslissingen?

José, een oudere dame met beginnende dementie, heeft last van aanhoudende gezondheidsklachten. Haar behandelaar adviseert een medische ingreep, maar José begrijpt de impact hiervan niet goed en kan geen weloverwogen beslissing nemen. Haar begeleider wil daarom overleggen met een naaste, maar José heeft geen familie in de buurt en een klein sociaal netwerk. Dit is een herkenbare situatie voor veel zorgprofessionals: een cliënt heeft zorg nodig, maar mist iemand die hem of haar bijstaat bij belangrijke beslissingen.

 

De oplossing: een mentor als wettelijk vertegenwoordiger

Wanneer een cliënt niet meer zelfstandig kan beslissen over zorg en welzijn en geen contactpersoon heeft, kan een mentor uitkomst bieden. Een mentor wordt door de kantonrechter benoemd als wettelijk vertegenwoordiger en behartigt de belangen van de cliënt op het gebied van verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Dit betekent dat de mentor in overleg met zorgverleners de juiste beslissingen neemt, toeziet op de kwaliteit van zorg en ingrijpt als er zaken niet goed gaan.

 

Wat doet een mentor concreet?

Een mentor van Stichting Mentorschap Limburg:
- Regelt de zorg in samenwerking met zorgverleners en behandelaars;
- Vertegenwoordigt de cliënt bij gesprekken met Zorgverleners, behandelaars of instellingen;
- Ziet erop toe dat zorgverleners, behandelaars of instellingen zich aan de afspraken houden;
- Grijpt in als de zorg niet aansluit bij de behoeften van de cliënt;
- Onderhoudt regelmatig contact met de cliënt om zijn/haar welzijn te bewaken.

 

Stichting Mentorschap Limburg: professionele ondersteuning

Onze stichting werft, traint en begeleidt vrijwilligers die mentor willen worden. Na een zorgvuldige selectie en opleiding koppelen we hen aan cliënten die ondersteuning nodig hebben. Wij werken samen met zorginstellingen, huisartsen en andere professionals om ervoor te zorgen dat iedere cliënt de juiste zorg en vertegenwoordiging krijgt.

 

Hoe kunt u mentorschap aanvragen voor uw cliënt?

Wanneer u merkt dat een cliënt niet zelfstandig kan beslissen en geen vertegenwoordiger heeft, kunt u contact opnemen met Stichting Mentorschap Limburg. Na een intakegesprek met onze coördinator en een kennismaking met de cliënt, starten wij de aanvraagprocedure bij de rechtbank. Na toekenning wordt een passende mentor gekoppeld.

Heeft u een cliënt die baat zou hebben bij een mentor? Neem dan contact met ons op via www.stmentorschaplimburg.nl en ontdek hoe wij samen de zorg kunnen verbeteren.